Šest hodin pro lepší život

13.02.2024

Délka dožití se zvyšuje, ale doba, po kterou je člověk zdravý, nikoliv. I proto, že si lidé nenajdou čas na návštěvy lékařů. pro ty, co věčně nestíhají, přišla klinika Concierge Medicine Europe s šestihodinovými prohlídkami, během nichž vaše tělo podrobí pečlivé kontrole.


Je osm hodin ráno a na klinice Concierge Medicine Europe právě pro některého z manažerů začíná maraton lékařských prohlídek. Začíná se časně, končí brzy odpoledne. Vše se tady řídí heslem: Neztrácet čas. Protože právě ten je pro klienty obzvlášť drahocenný.

Není divu, že typickými pacienty Concierge Medicine Europe jsou vrcholoví manažeři. Ti, kteří mají času zoufale málo a obíhat vyšetření na různých pracovištích nestíhají. Tady zvládnou vše na jednom místě za několik hodin.

"Poslední dobou si lidé v Česku začínají uvědomovat, že zdraví máme ve svých rukách, a čas, který nebudeme věnovat prevenci, darujeme následné nemoci," říká Kateřina Vrbová, VIP Concierge Manager, která se o pacienty stará.

Stále mezi klienty převládají muži, podíl žen se ale poslední dobou výrazně zvyšuje. "Buď se hlásí samy, nebo je přihlásí manžel," podotýká Vrbová. Soubor prohlídek stojí 49 tisíc korun.


CHEMIE PACIENTA A LÉKAŘE


Concierge Medicine Europe založil v Praze před necelými třemi lety podnikatel Wolfram Schleuter, který chtěl nabízet koncept nespoléhající jen na výsledky vyšetření, ale zaměřující se na komplexní přístup k lidskému tělu a lifestyle medicínu. V Praze klinika působí na Pankráci a na Smíchově a v plánech je i růst do dalších částí hlavního města.

Série vyšetření začíná odběrem krve, analýzou složení těla, ultrazvukem břicha a štítné žlázy. Pokračuje se hodinovým rozhovorem s praktickým lékařem, který udělá detailní osobní i rodinnou anamnézu. Součástí péče je komplexní kardiologické, oční či dermatologické vyšetření nebo screening spánkové apnoe.

Končí se opět u praktického lékaře, který podle výsledků dá pacientovi doporučení, jak zlepšit zdraví a kvalitu života. V úvahu se berou geny, prostředí i životní styl. Jak pacient spí, jí, sportuje, zvládá stres a nakládá se svými vztahy. V lifestylové poradně se pak pacienti učí, že stárnutí nemusí být synonymem snižování kvality života.

Překvapuje mě, že je tu stále obrovské množství lidí, kteří nechápou vazbu mezi životním stylem a nemocí, a že to, jak se chovají ke svému tělu, se jim vrátí," říká Kateřina Vrbová.

V klinice, která se kromě prevence zaměřuje na příčiny a celkový wellbeing pacientů, řeší s pacienty individuální potřeby, koordinuje ošetření a ke každému pacientovi přiřazuje doktora, aby mezi nimi byla ta správná chemie, která je v celostním principu důležitá.

V rámci své funkce řeším i problémy nebo obavy klientů, neočekávané situace, někdy i zabezpečení lékařské péče v zahraničí, zajištění možnosti druhého pohledu odborníky z klinik po celém světě," dodává Vrbová.


DO MODRÝCH ZÓN


Sama se hodně zajímá o zdravý životní styl, udělala si lifestylový kurz a ve volném čase jezdí s manželem po světě a navštěvuje modré zóny, jak se říká oblastem, kde se místní obyvatelé dožívají nadprůměrně vysokého věku: takovou je třeba italská Sardinie.

Teď je velkým tématem longevity, dlouhý a spokojený život, ale zatímco délka dožití se zvyšuje, doba, po kterou je člověk zdravý, nikoliv. V Česku je mezi nimi rozdíl kolem dvanácti let, v modrých zónách jeden rok a příčinou je právě životní styl," vysvětluje.

Začít přitom není nikdy pozdě. „Na klinice máme klienty, kteří se přihlásili do lifestylové poradny v osmdesáti letech," potvrzuje. „Přicházejí za námi i lidé, kteří jsou hodně dole, zvažují antidepresiva a pomocí lifestylových plánů a motivace dostanou impuls k tomu, že se problémy dají vyřešit i jinak."

V nabídce kliniky jsou různé doplňkové služby. Nedávno například začala nabízet tradiční čínskou medicínu a v portfoliu má i cvičení jógy nebo ve Spojených státech velmi populární procházky s lékaři.